Hoe 30-daagse uitdagingen kunnen helpen bij het opbouwen van levensversbeterende en blijvende gewoontes.

Wat ik heb geleerd kan je helpen om de consistente acties te ondernemen die nodig zijn om je doelen te bereiken, zonder dat je je huidige levensstijl of persoonlijke voorkeuren hoeft op te offeren (tenzij je dat wilt natuurlijk! 😉 ).

Geschreven door Rob Swagten 

Hoi! Mijn naam is Rob. Ik ben een gewoontecoach en de oprichter van Worthy Tweaks en dit komt allemaal omdat ik in het verleden voor een lange tijd 1 groot probleem had wat mij ontzettend belemmerde om mijn doelen te bereiken; ik kon nieuwe, betere gewoontes NOOIT vasthouden en belandde altijd weer terug in mijn oude gewoontes! Super frustrerend aangezien ik super graag mijzelf en mijn leven wou verbeteren.  

In momenten van motivatie en inspiratie vertelde ik mezelf vaak dat ik nieuwe, betere gewoontes ging opbouwen. Vanaf dat moment zou ik het ALLEMAAL gaan veranderen! Ik dacht na over alle dingen die ik wilde veranderen en ik begon ze te doen. Helaas duurde die veranderingen nooit lang… Steeds als er wat afleidingen of uitdagingen opkwamen die mijn nieuwe veranderingen in de weg stonden, viel ik vrijwel altijd terug in mijn oude routines. Soms zelfs zonder dat ik dit besefte!

Na een tijdje begon ik echt aan mezelf te twijfelen. Waarom had ik niet meer wilskracht en discipline? Waarom kon ik deze veranderingen nooit volhouden? Gelukkig duwde deze twijfel en frustratie me wel in de juiste richting. Ik begon namelijk na te denken over gewoonte- en gedragsveranderingen en ontdekte dat er veel informatie en wetenschap over dit onderwerp is. Vanaf dat moment begon mijn reis in de wereld van gewoonte- en gedragsverandering…

Terwijl ik veel aan het leren was over het onderwerp, zag ik ook dat veel mensen deze 30-daagse uitdagingen (30-day challenges) aan het doen waren. Gedurende 30 dagen deden mensen iets nieuws. Ze zouden bijvoorbeeld stoppen met het eten van suiker of het drinken van alcohol, of ze zouden 30 dagen lang bepaalde oefeningen gaan doen. Ik vroeg mezelf af; waarom lukt het al deze (“normale”) mensen om die gekozen veranderingen eigenlijk 30 dagen lang doen? Normaal gesproken kunnen de meeste mensen hun goeie voornemens nooit langer dan een week of twee volhouden! Het is zelfs bewezen dat 92% van de mensen voor het eind van januari hun nieuwjaarsdoelen alweer hebben opgegeven.

Die gedachte heeft ertoe geleid dat ik zelf met 30-daagse uitdagingen aan de slag ben gegaan en de kracht van 30-daagse uitdagingen hebt ontdekt. Het heeft mijn leven compleet op zijn kop gezet en mijn probleem met gewoonteverandering kunnen oplossen. Ik deel graag de dingen die ik heb geleerd en ontdekt over waarom 30-daagse uitdagingen zo krachtig zijn.

Waarom zijn 30-daagse uitdagingen zo krachtig?

1. Je maakt een onvoorwaardelijke keuze om iets te veranderen

Ik heb ontdekt dat mensen 2 soorten keuzes maken als ze bepaalde gewoonte willen veranderen. Dit zijn de volgende:

  1. Een voorwaardelijke keuze; hier maak je, bewust of onbewust, een beslissing die voorwaardelijk is. Je gaat dit doen TENZIJ {willekeurig excuus}. Bijvoorbeeld; tenzij er iets anders komt dat interessanter lijkt, tenzij er andere prioriteiten komen, tenzij het te veel moeite kost, tenzij het te veel tijd kost, enzovoort. Enkele eenvoudige voorbeelden die je misschien hebt meegemaakt zijn: Ik ga 4 keer per week naar de sportschool, tenzij ik het te druk krijg met werk of studie. Ik ga uiterlijk 10 uur naar bed, tenzij ik een super toffe Netflix serie aan het kijken ben en ik het gevoel heb dat ik vandaag wel een paar afleveringen heb verdiend. Ik ga lezen, tenzij mijn vrienden mij vragen om iets leuks te gaan doen.
  2. Een onvoorwaardelijke keuze. Hier maak je een beslissing die onvoorwaardelijk is. Je gaat dit HOE DAN OOK doen! Hierbij maak je een echt commitment dat je iets gaat doen, zonder voorwaardes of uitzonderingen. Kun je je een moment herinneren waarop je zo’n keuze hebt gemaakt? Deze beslissingen worden vaak genomen na emotionele ervaringen. Bijvoorbeeld; Na een burn-out te hebben ervaren, maak je de onvoorwaardelijke beslissing om altijd tijd voor jezelf te nemen als je het gevoel hebt dat je het nodig hebt.

Ik denk dat we allemaal begrijpen dat als we voorwaardelijke beslissingen nemen, we bijna kunnen garanderen dat de verandering niet lang zal duren. Waarom? Er komen altijd onverwachte dingen naar boven! We hebben bijna allemaal een druk leven en in deze social media en informatiemaatschappij worden we gebombardeerd met allerlei verschillende mogelijkheden en activiteiten die beter en interessanter kunnen lijken dan wat we nu doen.

Met onvoorwaardelijke keuze zet je je echt volledig in en daardoor ben je (meestal) heel goed in staat om een weg te vinden als er hindernissen en afleidingen opduiken. Het wordt ook gewoon makkelijker als er geen ruimte is voor onderhandelingen.

Ik realiseerde me dat met een uitdaging van 30 dagen de meeste mensen onvoorwaardelijke beslissingen nemen. Waarom? Het voelt heel erg binnen ons bereik. Het is maar 30 dagen! Mensen geloven dat ze dat kunnen! Er is een begin en een einde.

2. Je groeit je zelfbewustzijn en leert wat wel en niet voor je werkt

Iedereen is anders! Dat is op zichzelf natuurlijk niet zo’n schokkende bevinding, maar hou je dat ook in gedachte als je over gewoonteverandering nadenkt? Ik heb geleerd dat de gewoontes die voor anderen werken, niet perse voor jou hoeven te werken. Daarbij is het dan ook het geval dat als je gewoontes probeert op te bouwen die niet bij jou of je levensstijl passen, de kans heel klein dat je ze gaat vasthouden.

Ik begon na te denken over mijn leven en dacht eigenlijk aan een duidelijk voorbeeld in mijn eigen leven. Ik heb altijd al een grote liefde gehad voor hardlopen. Ik begon te rennen toen ik erg jong was en ik heb er altijd echt van genoten. Helaas ben ik een paar jaar geleden begonnen met blessures, en daar heb ik lang mee geworsteld. Daarom heb ik geprobeerd te trainen in de sportschool (zoals ik de meeste mensen zag doen), maar ik heb nooit echt een goede en consequente gewoonte gekregen. Ik begon vaak vol motivatie en met een geweldig plan, maar ik kon me nooit echt meer dan 2 maanden aan het plan houden. Waarom was het zo moeilijk om hier een echte gewoonte van te maken? Consequent lopen was nooit een probleem? Mijn grootste probleem met hardlopen was eigenlijk dat ik te veel wilde rennen! Logischerwijs was dit een van de belangrijkste redenen voor mijn blessures! 😊  

Met hardlopen en naar de sportschool kun je beide het doel bereiken om fysiek fit te zijn en meer energie te hebben. Maar er was één groot verschil voor mij; naar de sportschool gaan is niet mijn ding, hardlopen wel. Zo simpel is het! Ik realiseerde me dat dit waarschijnlijk hetzelfde werkt met andere doelen en gewoontes. Er zijn meerdere wegen (gewoontes) die naar mijn doelen leiden en ik zou niet alleen de dingen moeten doen die de meeste mensen zeggen dat je moet doen. In plaats daarvan zou ik de dingen moeten doen die echt bij mij en mijn levensstijl passen!

Maar hoe kun je eigenlijk weten en uitzoeken welke gewoontes het beste bij je passen? Ik denk dat je kunt raden… 30-daagse uitdagingen!

3. Je behoudt focus en overweldigd jezelf niet

Ik heb in het verleden altijd snel veel verschillende veranderingen maken hoopte altijd op snelle resultaten. Dat overweldigde me altijd met te veel verandering in 1 keer, waardoor het snel niet volgens plan lukte waardoor ik al snel opgaf. Hoewel ik het al eerder had gehoord, moest ik echt op de harde manier leren dat het leven een marathon is en geen sprint.

Met een 30-daagse uitdaging hebben mensen vaak een duidelijke focus of gewoonte waar ze voor 30 dagen op richten. Hierdoor behouden ze focus en doen ze niet te veel dingen tegelijk.

4. Je traint je wilskracht

Later heb ik ook geleerd dat je wilskracht net zoals een spier is. Je kunt oververmoeien (wat ik in het vorige punt heb beschreven), maar je kunt hem ook trainen! Studies hebben aangetoond dat het doen van een kleine, uitdagende activiteiten, je zogenoemde ‘wilskrachtspier’ kan versterken. Als je je elke dag inzet om iets nieuws/uitdagends te doen, vooral als je er geen zin in hebt, oefen je niet alleen het opbouwen van een gewoonte, maar leer je ook hoe je kunt stoppen met het maken van excuses. Het laat je hersenen zien dat je niet te stoppen bent!

Met een 30-daagse uitdaging doe je over het algemeen elke dag een nieuw activiteit waarmee je jouw wilskracht versterkt en waardoor je dus steeds beter gedisciplineerde keuzes kan maken!

Wist je dat super veel mensen al profiteren van de kracht van 30-daagse uitdagingen?

Toen ik de kracht van 30-daagse uitdagingen begon in te zien, ging meer onderzoek te doen en ik stuitte op veel verhalen van mensen die deze uitdagingen veel aangingen en daar verbazende resultaten mee kregen.

Bijvoorbeeld Matt Cutts. In zijn TED-talk vertelt hij dat hij vroeger het gevoel had vast te zitten in een sleur. Zijn leven ging niet vooruit en het was gewoon niet spannend en bevredigend. Toen besloot hij iets nieuws te proberen voor slechts 30 dagen, waardoor zijn leven begon te veranderen.

Matt kwam erachter dat 30 dagen precies de juiste tijd is om een nieuwe gewoonte op te bouwen of af te leren. Hij besloot om te beginnen met uitdagingen of experimenten waarbij hij een gewoonte zou kiezen om 30 dagen uit te proberen.

Al snel realiseerde Matt zich dat in plaats van de maanden die voorbijvliegen, zijn tijd veel meer gedenkwaardig werd. Hij deed bijvoorbeeld een uitdaging waarbij hij elke dag een foto nam. Tijdens die uitdaging creëerde hij zulke bijzondere momenten die hij zich tot op de dag van vandaag herinnert alsof het gisteren was. Toen Matt eenmaal meer en moeilijkere 30-daagse uitdagingen begon te doen, groeide ook zijn zelfvertrouwen. Van het gevoel van een saaie computernerd, begon hij zich een leuk en avontuurlijk persoon te voelen.

Dat is niet alles… Met zijn 30-daagse uitdagingen experimenteert Matt met zijn gewoontes om erachter te komen welke gewoontes hem dichter bij zijn doelen brengen en welke niet. Uitdaging na uitdaging, begon hij de perfecte gewoonteroutine te ontwikkelen die hem heeft geholpen om steeds meer uit het leven te halen.

Naast Matt’s verhaal vond ik ook veel andere verhalen, zoals dat van Blaz Kos waar hij alle inzichten deelt die hij heeft opgedaan bij het doen van uitdagingen, of het verhaal van Tara-Nicholle Nelson waar ze spreekt over het feit dat ze meer dan honderd 30 dagen uitdagingen heeft gedaan en waarom ze die heeft gedaan. En dat waren zeker niet de enige verhalen waar ik over las! Super veel mensen over de hele wereld zijn al aan het profiteren van de kracht van 30-daagse uitdagingen.

Hoe kun je het meeste uit je uitdagingen halen?

Ik was begonnen met mijn uitdagingen, maar ik had het gevoel dat ik iets miste. Ik voelde dat het nog makkelijker en beter kon! Ik had inmiddels zoveel geleerd over gewoonteverandering, dat ik iets wou verzinnen om die lessen en strategieën op de best mogelijke manier te implementeren tijdens mijn uitdagingen. Ik realiseerde me dat alleen het doen van 30-daagse uitdagingen me niet de optimale leerervaring zou geven. Was er misschien een hulpmiddel die ik kon gebruiken tijdens mijn uitdagingen? Na heel wat onderzoek had ik niet echt een goed hulpmiddel hiervoor gevonden. En toen kreeg ik een ander idee: Als dit hulpmiddel er niet is, waarom maak je het dan niet zelf?!

Om een lang verhaal kort te maken, besloot ik op dat moment om ‘The 30 Day Challenge Journal‘ te ontwikkelen. Ik vond Anna die ook enthousiast werd over het idee, en na een jaar van onderzoek en ontwikkeling (naast onze fulltime banen) presenteerde wij dit product aan de wereld. Van daaruit is ons bedrijf Worthy Tweaks gestart en ik ben meer dan enthousiast om nu fulltime aan dit prachtige bedrijf te werken en om door middel van journals en 1 op 1 begeleiding mensen te helpen met hun gewoontes.

Na het grote succes van onze originele journal hebben we onze productlijn nu ook flink uitgebreid. We hebben nu 23 verschillende journals die je kunt gebruiken om je 30-daagse uitdagingen mee aan te gaan! Klik hier om ze te bekijken.

Mijn eindconclusie

Al met al hebben mijn gewoontes en 30-daagse uitdagingen me enorm geholpen om een beter en gezonder persoon te worden die zijn doelen kan behalen. Ze hebben ook een grote rol gespeeld in mijn reis om mijn 9 tot 5 baan te verlaten en een fulltime ondernemer te worden.

Daarnaast ben ik erachter gekomen dat het niet alleen gaat om de resultaten, maar dat het gevoel wat het je geeft ook heel belangrijk is. Het doen van mijn uitdagingen geeft mij een constant gevoel van groei en progressie! Ik realiseer me dat ik uitdaging na uitdaging een beter persoon wordt en dat voelt ontzettend goed!

Met deze blogpost wil ik jou de kracht van 30-daagse uitdagingen laten zien. Ik hoop echt dat je inziet wat het voor je kan betekenen en dat je besluit om het uit te proberen! Zoals Gail Devers heeft gezegd;

 “Elke overwinning start met een keuze om iets te proberen.” 

Je hoeft niet gelijk de commitment te maken om (zoals ik) constant uitdagingen te doen. Begin gewoon met één! Welke gewoonte wil jij al een lange tijd af- of aanleren? Bij welke gewoonte ben je heel nieuwsgierig naar de resultaten je ermee zal ervaren? Wat het ook is, maak de keuze om tenminste 1 uitdaging aan te gaan!

Dus… ga jij de uitdaging met ons aan?

Neem een kijkje in onze webwinkel en kies de journal(s) en uitdaging(en) voor jou!

Wat heb je te verliezen? Je gaat me dankbaar zijn, geloof me. 😊

Worthy Tweaks, Prinsengracht 701-1, 1017GZ, Amsterdam | Nederlandse websiteInternationale website

Scroll to Top